Kluski śląskie
- około 600g ziemniaków
- 1 jajko
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki soli
Ziemniaki gotuję w wodzie do miękkości. Waga nie jest tak istotna jak proporcje, więc jeśli wam wyjdzie więcej to nie szkodzi. Ziemniaki przeciskamy przez praskę i studzimy (ważne, bo nie chcemy żeby jajko się ścięło). Przetarte ziemniaki przesuwamy w misce tak żeby zajmowały 3/4 całości a 1/4 była pusta. Właśnie tyle mąki ziemniaczanej potrzebujemy, aby proporcje wynosiły 3-1.Dodajemy sól i jajko, na tą ilość ziemniaków potrzebujemy małego jajka, jeśli robimy kluski z kilograma ziemniaków to użyjcie dużego jajka. całość dokładnie ugniatamy na jednolitą masę. Formujemy kluski. Małe, duże, z dziurką lub bez, jak kto lubi. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną i zmniejszamy ogień na minimum, czekamy kolejne 2-3 minuty w zależności od wielkości. Kluski możemy podać z mięsem, z gulaszem, z sosem pieczarkowym lub z samym masłem. Ja podałam z duszoną piersią z kaczki, na którą przepis podam już wkrótce.
Polecam na świąteczny obiad, smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz