Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą i suszonymi pomidorami
Dzisiaj przepis na lekkie, kolorowe danie, chociaż nie ukrywam że usmażenie naleśników jest trochę czasochłonne, to zawijanie jest już samą przyjemnością :)
Naleśniki usmaż według tego przepisu:http://kamillove.blogspot.com/2018/03/nalesniki.html
A teraz czas na nadzienie. Podstawą jest oczywiście szpinak, może być świeży lub mrożony. Ja użyłam mrożonego w liściach. A oto wszystkie składniki:
- opakowanie szpinaku mrożonego w liściach ok. 450g
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 8 suszonych pomidorów
- 2 kulki mozzarelli
W rondelku na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekane ząbki czosnku i podsmażamy przez kilka sekund, następnie dodajemy szpinak, przykrywamy pokrywką i na małym ogniu podsmażamy do momentu aż szpinak się rozmrozi, mieszając co kilka minut. Kiedy szpinak będzie gotowy dodajemy sól, pieprz i gałkę. Studzimy. Można szpinak delikatnie posiekać na drobniejsze kawałki.
Do przestudzonego szpinaku dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz mozzarellę. Na naleśnik nakładamy dwie łyżki farszu i zawijamy. Naleśniki smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu tak aby zarumieniły się po obu stronach a ser zdążył się roztopić. Ewentualnie możemy naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika na 10 minut w 170 stopniach.
Gotowe naleśniki możemy podać z prostym sosem czosnkowym - jogurt naturalny typu greckiego mieszamy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dodajemy szczyptę soli, odrobinę świeżo mielonego pieprzu oraz 1/4 łyżeczki cukru.
W wersji dla męża dodałam kilka plasterków chudej szynki pokrojonej w drobną kostkę.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz