Naleśniki
Na słodka na słono, zawijane, składane.. każdy ma swój sposób na naleśniki i chyba każdy je uwielbia. Są różne proporcje, można też używać innych rodzajów mąk ale dzisiaj podzielę się z wami swoim podstawowym przepisem na miękkie i delikatne naleśniki z mąki pszennej, doskonałe do każdego rodzaju nadzienia.
Oto składniki:
- łyżka masła
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki wody
- 260g mąki pszennej (niepełne dwie szklanki)
- 4 jajka
- szczypta soli
Rozpuszczamy masło. Do miski przesiewamy mąkę ( np. typ 450 ) dodajemy wodę, mleko, jajka, przestudzone masło i sól, całość mieszamy blenderem do połączenia składników i odkładamy na co najmniej 30 minut, w tym czasie ciasto nico zgęstnieje, ale jego konsystencja powinna być dość rzadka ( nabrane na łyżkę spływa szybko i w całości).
Do smażenia naleśników najlepsza jest patelnia do tego przeznaczona. Jest lżejsza, ciasto do niej nie przywiera, przez co smażenie jest szybsze i łatwiejsze. Dodatek masła do ciasta sprawia że nie ma potrzeby używania dodatkowego tłuszczu. No i u mnie zawsze sprawdza się zasada, że pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi ;)
Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy chochlą ciasto, tak aby wypełniło całą patelnię. Ilość zależy już od waszych preferencji, osobiście wolę cieniutkie naleśniki.
Smażymy naleśnik aż do momentu, kiedy brzeg naleśnika zacznie odchodzić od patelni, a na środku pojawią się bąbelki, czyli około 3 minut. Przewracamy przy użyciu łopatki i smażymy jeszcze około minuty lub dwóch.
Pamiętaj aby usmażone naleśniki przykryć ściereczką kuchenną aby nie wyschły :)
Komentarze
Prześlij komentarz