Krem czekoladowo-orzechowy
Dzisiaj mam dla was przepis na wegański krem czekoladowo-orzechowy z awokado. Tak, z awokado! Jest to owoc, który posiada właściwości prozdrowotne i jest źródłem minerałów, witamin i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tych które warto jeść bo obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi. Awokado zawiera witaminy A,B,C i E oraz luteinę, poprawia więc stan naszego organizmu, wpływa pozytywnie na wzrok i skórę. Zawiera sporą dawkę kwasu foliowego więc jest polecane jako składnik diety kobiet w ciąży. Prawdziwy superfood
Muszę przyznać że to był pierwszy raz kiedy użyłam awokado do deseru. Kremem można smarować pieczywo, będzie też świetnym dodatkiem do placuszków i naleśników, ale równie dobrze sprawdzi się samodzielnie jako deser, podany z owocami lub posypany orzechami. Na jego wykonanie potrzebujesz:
- 60g orzechów laskowych
- 2 małe awokado
- 2 średnie banany
- 1 czubatą łyżkę miodu
- 2 czubate łyżeczki kakao
Orzechy laskowe zmiksuj blenderem o dużej mocy. Dodaj miąższ awokado, banany oraz resztę składników i zmiksuj całość na gładką masę. Jeśli będziesz podawać krem jako deser polecam posypać całość posiekanymi orzechami laskowymi, jeśli jako smarowidła, przełóż go do słoika, szczelnie zakręć i przetrzymuj w lodówce do 5 dni. Gotowe, proste prawda?
Komentarze
Prześlij komentarz