Krem czekoladowo-orzechowy



Dzisiaj mam dla was przepis na wegański krem czekoladowo-orzechowy z awokado. Tak, z awokado! Jest to owoc, który posiada właściwości prozdrowotne i jest źródłem minerałów, witamin i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tych które warto jeść bo obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi. Awokado zawiera witaminy A,B,C i E oraz luteinę, poprawia więc stan naszego organizmu, wpływa pozytywnie na wzrok i skórę. Zawiera sporą dawkę kwasu foliowego więc jest polecane jako składnik diety kobiet w ciąży. Prawdziwy superfood




Wybierając awokado w sklepie zwróćcie uwagę czy skórka jest błyszcząca i nieuszkodzona. Dojrzałe awokado powinno być miękkie, na tyle że po naciśnięciu kciukiem zostaje wgłobienie. jeśli kupicie niedojrzałe, twarde awokado trzymajcie je np w misce w pobliżu bananów, które uwalniają etylen, to przyspieszy ich dojrzewanie. Dla większej efektywności możesz umieścić awokado i banana w papierowej torebce żeby jeszcze bardziej zwiększyć stężenie uwalnianego gazu.

Muszę przyznać że to był pierwszy raz kiedy użyłam awokado do deseru. Kremem można smarować pieczywo, będzie też świetnym dodatkiem do placuszków i naleśników, ale równie dobrze sprawdzi się samodzielnie jako deser, podany z owocami lub posypany orzechami. Na jego wykonanie potrzebujesz:


  • 60g orzechów laskowych
  • 2 małe awokado
  • 2 średnie banany
  • 1 czubatą łyżkę miodu
  • 2 czubate łyżeczki kakao
Orzechy laskowe zmiksuj blenderem o dużej mocy. Dodaj miąższ awokado, banany oraz resztę składników i zmiksuj całość na gładką masę. Jeśli będziesz podawać krem jako deser polecam posypać całość posiekanymi orzechami laskowymi, jeśli jako smarowidła, przełóż go do słoika, szczelnie zakręć i przetrzymuj w lodówce do 5 dni. Gotowe, proste prawda? 


Komentarze

Popularne posty