Lekka sałatka z awokado i kurczakiem

Dzisiaj przepis zdecydowanie z kategorii fit! Lekka sałatka z mnóstwem dodatków i zdrowym dressingiem na bazie oleju z pestek winogron. Olej ten jest obecnie bardzo popularny, delikatny w smaku i bezwonny kusi jako alternatywa dla oliwy z oliwek. Niestety, stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 nie jest dla nas korzystny, toteż używam go raczej sporadycznie i głównie ze względu na wysoką zawartość witaminy E, która ma właściwość antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, poza tym poprawia wygląd skóry. Olej z pestek winogron zawiera również witaminę K oraz polifenole działające przeciwzapalnie. Nie używamy go do smażenia. Aleee warto dodać że dzięki zawartym witaminom i kwasowi linolowemu możemy użyć do masażu ciała i twarzy, lub stworzyć domowe serum do twarzy, ale o tym napiszę innym razem.

Co do przepisu, aby wykonać marynatę do mięsa potrzebujesz:
  • dwóch piersi z kurczaka
  • dwóch ząbków czosnku
  • łyżeczki rozmarynu
  • łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
  • łyżeczka soku z cytryny lub limonki
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na plastry grubości około 2 cm i wrzucamy do miski. Dodajemy przetarty czosnek, przyprawy, olej, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni około 4 minut z każdej strony.

W czasie gdy mięso smaży się na patelni, przygotuj dodatki:


  • 2 awokado pokrojone w kostkę
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • cebula czerwona pokrojona w piórka
  • pomidory suszone pokrojone w drobną kostkę

Teraz czas na dressing. Do czystego słoika dodaj:

  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • czubatą łyżeczkę musztardy np. sarepskiej
  • łyżeczkę miodu (w razie potrzeby rozpuść)
  • łyżeczkę soku z cytryny
  • szczyptę pieprzu


Zakręć wieczko i energicznie wstrząsaj przez chwilę aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec najprzyjemniejsze czyli serwowanie. Na talerzach rozłóż sałatę a na niej pokrojone filety z kurczaka i dodatki, wszystko polej odrobiną dressingu. Gotowe!



Komentarze

Popularne posty