Lekka sałatka z awokado i kurczakiem
Dzisiaj przepis zdecydowanie z kategorii fit! Lekka sałatka z mnóstwem dodatków i zdrowym dressingiem na bazie oleju z pestek winogron. Olej ten jest obecnie bardzo popularny, delikatny w smaku i bezwonny kusi jako alternatywa dla oliwy z oliwek. Niestety, stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 nie jest dla nas korzystny, toteż używam go raczej sporadycznie i głównie ze względu na wysoką zawartość witaminy E, która ma właściwość antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, poza tym poprawia wygląd skóry. Olej z pestek winogron zawiera również witaminę K oraz polifenole działające przeciwzapalnie. Nie używamy go do smażenia. Aleee warto dodać że dzięki zawartym witaminom i kwasowi linolowemu możemy użyć do masażu ciała i twarzy, lub stworzyć domowe serum do twarzy, ale o tym napiszę innym razem.
Co do przepisu, aby wykonać marynatę do mięsa potrzebujesz:
Co do przepisu, aby wykonać marynatę do mięsa potrzebujesz:
- dwóch piersi z kurczaka
- dwóch ząbków czosnku
- łyżeczki rozmarynu
- łyżeczki słodkiej papryki
- łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz
- łyżeczka soku z cytryny lub limonki
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na plastry grubości około 2 cm i wrzucamy do miski. Dodajemy przetarty czosnek, przyprawy, olej, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni około 4 minut z każdej strony.
W czasie gdy mięso smaży się na patelni, przygotuj dodatki:

W czasie gdy mięso smaży się na patelni, przygotuj dodatki:

- 2 awokado pokrojone w kostkę
- 2 pomidory pokrojone w kostkę
- cebula czerwona pokrojona w piórka
- pomidory suszone pokrojone w drobną kostkę
Teraz czas na dressing. Do czystego słoika dodaj:
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
- czubatą łyżeczkę musztardy np. sarepskiej
- łyżeczkę miodu (w razie potrzeby rozpuść)
- łyżeczkę soku z cytryny
- szczyptę pieprzu
Komentarze
Prześlij komentarz