OMEGA-3

Kwasy omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wiem, brzmi patetycznie, ale warto dowiedzieć się więcej żeby wykorzystać możliwości jakie daje nam dieta bogata w omega-3. Wśród kwasów omega-3 najistotniejsze znaczenie będzie miał kwas DHA (kwas dokozaheksaenowy), oraz EPA  (kwas eikozapentaenowy) a wśród ich właściwości znajdziemy:



  1. Pobudzenie układu odpornościowego
Kwasy omega-3 pobudzają geny związane z funkcjonowaniem układu odpornościowego. Dodatkowo dzięki temu mają właściwości przeciwnowotworowe (udowodnione działanie w raku piersi)
  1. Wspomaganie pracy mózgu
Kwasy omega-3 wpływają na jakość błony komórkowej neuronów i wspomagają przekazywanie bodźców. Dzięki nimi nasz umysł będzie bystrzejszy i będzie się wolniej starzał. Przy okazji, dzięki korzystnemu wpływowi na błony komórkowe kwasy omega-3 działają również przeciwstarzeniowo na skórę!

DHA jest również ważny w diecie ciężarnych, gdyż wspomaga ukrwienie i rozwój mózgu płodu.
  1. Wspomaganie pracy serca
Kwasy omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), zwiększając równocześnie poziom dobrego (HDL). Zapobiegają powstawaniu zakrzepów i przeciwdziałają procesom zapalnym w tętnicach. Zmniejszają ryzyko chorób z powodu chorób serca. 
  1. Wzmacnianie kości
Omega-3 ułatwiają wchłanianie wapnia więc zmniejszają ryzyko osteoporozy
  1. Działanie przeciwdepresyjne
Niedobór kwasów omega-3 może prowadzić do zaburzeń przekaźnictwa w układzie nerwowym co może sprzyjać depresji i stanom lękowym.
  1. Poprawę jakości widzenia
Kwasy omega-3 są składnikiem siatkówki, ich niedobór może być powodem zwyrodnienia plamki żółtej.

Poza tym kwasy omega-3 odchudzają! 

Czy w takim razie kwasy omega-3 mają wady? Wiąże się wysoką suplementację kwasów omega-3 z rakiem prostaty, jednak w najnowszych badaniach wskazuje się więcej korzyści ze zdrowej, bogatej w wielonienasycone kwasy tłuszczowe diety w trakcie leczenia przeciwnowotworowego,także w raku prostaty. Warto więc zachować umiar i czerpać omega-3 z naturalnych źródeł. Co więc jest najlepszym źródłem tych dobroczynnych kwasów tłuszczowych ?


  1. Ryby, w tym łosoś, makrela wędzona, śledź, 
  2. Owoce morza
  3. Olej lniany (olej ten ma bardzo wiele zalet, wkrótce napiszę o nim coś więcej :))
  4. olej rzepakowy
  5. orzechy włoskie
Ryby lub owoce morza powinny gościć w naszej diecie co najmniej dwa razy w tygodniu. Jest to również jedna z kilku zasad diety śródziemnomorskiej, uznawanej za najzdrowszą na świecie. Ale każda zmiana w naszym jadłospisie na lepsze ma znaczenie. Myślę że warto zacząć od omega-3. Jeśli nie lubicie ryb lub jesteście weganami to polecam łyżkę oleju lnianego, na surowo lub jako dodatek do sałatki czy koktajlu. 

Komentarze

Popularne posty