Pancakes jogurtowe
Przedstawiam wam przepis na przepyszne, leciutkie placuszki, idealne na powolne niedzielne śniadanie w rodzinnym gronie. Placuszki są dość łatwe w przygotowaniu i można je zjeść z najróżniejszymi dodatkami, dżemem, miodem, świeżymi owocami, jogurtem owocowym. Polecam również krem orzechowo-czekoladowy domowej roboty, przepisem podzielę się z wami już wkrótce.
Wracając do samych placuszków, ja najbardziej lubię te na mące pszennej, ale możecie trochę poeksperymentować z mąką owsianą lub ryżową w proporcjach 1:1. A oto przepis:
- 250g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 180g mąki
- łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70g masła
W rondelku rozpuszczam masło. W misce mieszam wszystkie składniki blenderem, w trakcie miksowania dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło. Mieszamy do połączenia składników, ciasto powinno być dość gęste. Placuszki smażymy na patelni z nieprzywierającym dnem, na przykład takiej do naleśników. Nakładamy po łyżce ciasta i smażymy po około 2 minuty z każdej strony aż nabiorą pięknego ciemnozłotego koloru. Podajemy na ciepło polane miodem lub z wybranymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz