Pancakes jogurtowe


Przedstawiam wam przepis na przepyszne, leciutkie placuszki, idealne na powolne niedzielne śniadanie w rodzinnym gronie. Placuszki są dość łatwe w przygotowaniu i można je zjeść z najróżniejszymi dodatkami, dżemem, miodem, świeżymi owocami, jogurtem owocowym. Polecam również krem orzechowo-czekoladowy domowej roboty, przepisem podzielę się z wami już wkrótce.
Wracając do samych placuszków, ja najbardziej lubię te na mące pszennej, ale możecie trochę poeksperymentować z mąką owsianą lub ryżową w proporcjach 1:1. A oto przepis:


  • 250g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 180g mąki 
  • łyżeczka esencji waniliowej 
  • 2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70g masła
W rondelku rozpuszczam masło. W misce mieszam wszystkie składniki blenderem, w trakcie miksowania dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło. Mieszamy do połączenia składników, ciasto powinno być dość gęste. Placuszki smażymy na patelni z nieprzywierającym dnem, na przykład takiej do naleśników. Nakładamy po łyżce ciasta i smażymy po około 2 minuty z każdej strony aż nabiorą pięknego ciemnozłotego koloru. Podajemy na ciepło polane miodem lub z wybranymi dodatkami. 

Komentarze

Popularne posty