Pappardelle z łososiem i szpinakiem
Pappardelle czyli makaron wstążki z pieczonym łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowym to danie bardzo szybkie i proste w wykonaniu a przy tym smaczne, sycące, o kremowej konsystencji. Podstawą w tym daniu jest oczywiście dobrze ugotowany makaron dobrej jakości. Do dzisiejszego przepisu użyłam makaronu De Cecco, który kupiłam w Tesco.
Przy okazji chciałabym wtrącić kilka słów o szpinaku. Jak każde warzywo zielone ma właściwości przeciwnowotworowe, jest świetnym źródłem magnezu, potasu i żelaza oraz witamin z grupy B, witaminy C oraz K. Ma szeroki wachlarz dobroczynnych właściwości i myślę że wkrótce napiszę o nim nieco więcej :) Łosoś jest bogatym źródłem kwasów omega-3, którym poświęciłam osobny wpis:
Przygotowania należy zacząć od upieczenia kawałka łososia w piekarniku. Płat łososia około 300 gramowy myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15 minut. Można upiec go dzień wcześniej, lub wykorzystać resztki z poprzedniego obiadu (należy wtedy dostosować proporcje pozostałych składników).
Z podanych składników uzyskasz porcję na obiad dla modelu rodziny 2+2 (2 dorosłych, 2 dzieci ;))
- około 300g pieczonego łososia
- 3 garści umytego szpinaku baby
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- sól i pieprz do smaku
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i ugoruj makaron według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż na niej czosnek przez około 1 minutę, po tym czasie dodaj szpinak. Smaż 4-5 minut, dodaj szczyptę soli. Następnie zalej szpinak śmietaną, zagotuj i zmniejsz ogień. Dodaj rozdrobnionego widelcem łososia. Całość duś około 5 minut aż sos się nieco zredukuje. Dodaj świeżo mielonego pieprzu i w razie potrzeby odrobinę soli.
Makaron wymieszaj dokładnie z sosem, podawaj posypany drobno potartym parmezanem. Smacznego!
Makaron wymieszaj dokładnie z sosem, podawaj posypany drobno potartym parmezanem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz