Pappardelle z łososiem i szpinakiem



Pappardelle czyli makaron wstążki z pieczonym łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowym to danie bardzo szybkie i proste w wykonaniu a przy tym smaczne, sycące, o kremowej konsystencji. Podstawą w tym daniu jest oczywiście dobrze ugotowany makaron dobrej jakości. Do dzisiejszego przepisu użyłam makaronu De Cecco, który kupiłam w Tesco.

Przy okazji chciałabym wtrącić kilka słów o szpinaku. Jak każde warzywo zielone ma właściwości przeciwnowotworowe, jest świetnym źródłem magnezu, potasu i żelaza oraz witamin z grupy B, witaminy C oraz K. Ma szeroki wachlarz dobroczynnych właściwości i myślę że wkrótce napiszę o nim nieco więcej :) Łosoś jest bogatym źródłem kwasów omega-3, którym poświęciłam osobny wpis:

Przygotowania należy zacząć od upieczenia kawałka łososia w piekarniku. Płat łososia około 300 gramowy myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15 minut. Można upiec go dzień wcześniej, lub wykorzystać resztki z poprzedniego obiadu (należy wtedy dostosować proporcje pozostałych składników).

Z podanych składników uzyskasz porcję na obiad dla modelu rodziny 2+2 (2 dorosłych, 2 dzieci ;))

  • około 300g pieczonego łososia
  • 3 garści umytego szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • sól i pieprz do smaku
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i ugoruj makaron według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż na niej czosnek przez około 1 minutę, po tym czasie dodaj szpinak. Smaż 4-5 minut, dodaj szczyptę soli. Następnie zalej szpinak śmietaną, zagotuj i zmniejsz ogień. Dodaj rozdrobnionego widelcem łososia. Całość duś około 5 minut aż sos się nieco zredukuje. Dodaj świeżo mielonego pieprzu i w razie potrzeby odrobinę soli.


Makaron wymieszaj dokładnie z sosem, podawaj posypany drobno potartym parmezanem. Smacznego!



Komentarze

Popularne posty