Tost z awokado

Dzisiejszy dzień zaczął się bardzo wcześnie, toteż chciałam poświęcić trochę więcej czasu na śniadanie i zaszaleć z tostem z awokado i jajkiem. Zdjęcia tego dania często zachwycają na pinterest, poza tym pisałam już trochę o dobroczynnych właściwościach tego owocu. Słońce za oknem tym bardziej zachęca do porannych eksperymentów. Podczas przygotowań wszystko wyglądało pięknie.

Niestety, w praktyce okazało się to trudne do wykonania, jajko nie chciało zostać na swoim miejscu i narobiło niezłego bałaganu w mojej kuchni. Pora wyjścia z domu z domu zbliżała się nieubłaganie więc porzuciłam ten pomysł i zrobiłam prosta pastę z awokado z dodatkiem soli, pieprzu i soku z limonki, całość ugnieciona widelcem, ale mimo prostoty zachwycająca smakiem. Czasem prosto jest lepiej :) 


Przepis jest więc banalnie prosty. 1 Dojrzałe awokado, sól i pieprz do smaku, odrobina soku z limonki, ewentualnie cytryny i gotowe. Wszystko podane na toście, najlepiej pełnoziarnistym, tworzy piękne, kolorowe śniadanie, bardzo zdrowe i sycące. Ze względu na zawarte wielonienasycone tłuszcze dodaje energii na cały poranek. Chociaż nie ukrywam że spróbuję wykonać połączenie awokado z jajkiem pod inną postacią już wkrótce. Warto jest poświęcić trochę uwagi temu co jemy na śniadanie, w najbliższym czasie wrzucę kilka pomysłów na power-śniadania, dodające energii i podkręcające metabolizm.

Komentarze

Popularne posty