Babeczki z kremem mascarpone
Na około 12 babeczek potrzebujemy:
- 300g mąki pszennej
- 130g cukru
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka maślanki lub kefiru
- skórka otarta z jednej cytryny
- 125g masła
Przygotuj formę do pieczenia muffinek, wyłóż papilotkami. Masło rozpuść w rondelku. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Jajka wymieszaj z maślanką lub kefirem i ostudzonym masłem. Dodaj resztę składników i ponownie wymieszaj. Ciasto przekładaj do papilotek, na 3/4 wysokości. Piecz około 25 minut.
Krem mascarpone:
- opakowanie serka mascarpone (250g)
- 70 ml śmietany 30%
- łyżka cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
Wszytskie składniki ubijaj na niskich obrotach przed 2-3min. Krem wyciskaj na ostudzone muffinki*
Posyp kolorową posypką. Gotowe :)
*jeśli nie masz rękawa cukierniczego możesz użyć woreczka foliowego. Krem umieść w woreczku i zakręć nim kilka razy, jeden z rogów obetnij tak, aby powstała mała dziurka i wyciskaj krem.
Komentarze
Prześlij komentarz