Babeczki z kremem mascarpone



Przepis na puszyste, delikatne babeczki, idealne na przyjęcie urodzinowe waszych maluchów lub po prostu na spotkanie z przyjaciółkami przy kawie. Babeczki są dość szybkie w wykonaniu, a składniki proste i pewnie każdy z was ma je właśnie w swojej szafce :)

Na około 12 babeczek potrzebujemy:

  • 300g mąki pszennej
  • 130g cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka maślanki lub kefiru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 125g masła
Przygotuj formę do pieczenia muffinek, wyłóż papilotkami. Masło rozpuść w rondelku. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Jajka wymieszaj z maślanką lub kefirem i ostudzonym masłem. Dodaj resztę składników i ponownie wymieszaj. Ciasto przekładaj do papilotek, na 3/4 wysokości. Piecz około 25 minut.

Krem mascarpone:

  • opakowanie serka mascarpone (250g)
  • 70 ml śmietany 30%
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny

Wszytskie składniki ubijaj na niskich obrotach przed 2-3min. Krem wyciskaj na ostudzone muffinki*
Posyp kolorową posypką. Gotowe :)

*jeśli nie masz rękawa cukierniczego możesz użyć woreczka foliowego. Krem umieść w woreczku i zakręć nim kilka razy, jeden z rogów obetnij tak, aby powstała mała dziurka i wyciskaj krem.

Komentarze

Popularne posty