Cukinie nadziewane farszem z mięsa mielonego
Wiosna, słońce i piękna pogoda za oknem zachęciły mnie do ugotowania właściwie letniej potrawy. Może i wam uda się spożyć go na świeżym powietrzu :) Bohaterem tego dania jest cukinia, lekkostrawna, prosta w przyrządzeniu a do tego źródło wielu witamin C, K, B1 i niacyny oraz mikroelementów- potasu, żelaza i magnezu.
Danie zachęca zapachem i wyglądem, naprawdę warto je przyrządzić. Najpierw składniki:
- 4 cukinie średniej wielkości
- 500g mięsa mielonego np. z indyka lub wołowo-wieprzowe
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę
- 100g ryżu
- 500 ml bulionu
- kilka gałązek świeżej pietruszki
- kilka plasterków żółtego sera
- łyżeczka majeranku
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, w międzyczasie siekamy cebulę i czosnek na drobną kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę i podsmażaj przez 2-3 minuty, po tym czasie dodaj czosnek, po około minucie dodaj mięso, całość smaż około 5 minut dodając w trakcie majeranek, sos sojowy, szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Wsyp ryż, podsmażaj przez 2 minuty a następnie do patelni wlej bulion. przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś przez około 15 minut aż bulion się wchłonie a ryż zmięknie.
W tym czasie przygotuj cukinie, przekrój je na pół i wydrąż miąższ łyżką, tak aby powstało miejsce na farsz. Połowę wydrążonego farszu posiekaj i dodaj do mięsa i ryżu razem z pomidorami i duś jeszcze 5 minut ( drugą połowę możesz dodaj do koktajlu!). Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną pietruszkę (odłóż parę gałązek do dekoracji), zamieszaj. Włącz piekarnik na 160 stopni, termoobieg
Połówki cukinii ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut. Wyjmij blaszkę i nałóż farsz do cukinii, dociskając łyżką. Ser żółty potnij na cienkie paski i ułóż w kratkę na farszu. Zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz około 25-30 minut.
Cukinie posyp posiekaną natką pietruszki, podawaj na ciepło.
Cukinie posyp posiekaną natką pietruszki, podawaj na ciepło.
Komentarze
Prześlij komentarz