Makaron spaghetti z cukinią i pomidorami
Lubie nieskomplikowane przepisy, właściwie nie tylko przepisy ;) Ten przepis jest zdecydowanie nieskomplikowany, do tego szybki w wykonaniu i oparty na prostych składnikach. Możecie go przygotować o każdej porze dnia, nawet na nocne podjadanie, którego oczywiście nie pochwalam.
Makaron tym razem pełnoziarnisty, zawiera więcej błonnika i mikroelementów gdyż jest zrobiony z mąki z pełnego przemiału. Różni się smakiem od tradycyjnego makaronu z pszenicy durum, ale warto stosować je zamiennie.
Składniki na 4 porcje
- makaron pełnoziarnisty 400 g
- dwie małe cukinie lub jedna duża
- pomidorki koktajlowe 1 opakowanie (około 15 sztuk)
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- garść listków bazylii
Na przygotowanie tego dania potrzebujecie nie więcej niż 15 minut, zaczynamy od zagotowania lekko osolonej wody na makaron.. w tym czasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, siekamy czosnek, a cukinie kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy makaron do wody a czosnek na oliwę, podsmażamy przez pół minuty na średnim ogniu i dorzucamy cukinię, solimy i dodajemy pieprzu do smaku i smażymy przez około 5-7 minut aż cukinia nieco zmięknie. Wrzucamy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Odcedzamy makaron, w tym czasie nasze pomidorki powinny puścić nico soku, na patelnie wrzucamy odcedzony makaron (nie płuczemy), mieszamy i dodajemy posiekaną bazylię, zostawcie kilka listków do dekoracji. Serwujemy od razu po przyrządzeniu. Voila!
Komentarze
Prześlij komentarz