Szybka zupa-krem pomidorowa


Zupę pomidorową lubią wszyscy, w wersji łagodnej, z dodatkiem pieprzu, z makaronem, z grzankami. Każdy znajdzie swoją ulubioną. Ja mam dla was przepis na zupę-krem, którą przyrządzimy bardzo szybko, po pracy, lub wieczorem. Będzie smakowała dorosłym i dzieciom, chociaż jest to zdecydowanie wersja o łagodnym smaku. Bazą w przepisie jest przecier pomidorowy, inaczej passata, pulpa, puree.. W sklepach jest olbrzymi wybór, polecam próbować wszystkie bo różnią się smakiem, jedne bardziej kwaskowate inne słodsze, wybierzcie swój ulubiony. Latem warto zrobić kilka słoików domowego przecieru, ale to jeszcze przed nami :)

Do wykonania zupy-krem pomidorowej potrzebujesz

  • jedną cebulę 
  • dwa ząbki czosnku
  • seler naciowy, dwie łodygi
  • słoik/ butelkę przecieru pomidorowego (około 700g)
  • 1 łyżeczkę soli
  • pół łyżeczki cukru
  • olej rzepakowy do smażenia


Do podania według uznania:

  • jogurt naturalny lub śmietana
  • drobno posiekana natka pietruszki
  • świeżo mielony pieprz
  • makaron ( drobny, kolanka, muszelki, literki) sprawdzi się w wersji dla najmłodszych!




W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Podsmażamy około 2 minut, w tym czasie kroimy seler naciowy na cienkie paseczki, dodajemy do cebuli i czosnku i smażymy kolejne 2 minuty. Całość zalewamy przecierem, do butelki wlej jeszcze dodatkowo 100-150 ml wody, wstrząśnij i zawartość wlej do garnka, dodaj sól i cukier. Gotuj około 15 minut na małym ogniu. Blenderem zmiksuj na gładki krem. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


Komentarze

Popularne posty