Tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Makaron typu tagliatelle czyli cienkie wstążki, z pysznym, śmietanowym sosem z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami. Danie jest sycące i szybkie w przygotowaniu, świetnie sprawdzi się na obiad w środku tygodnia, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, ale mamy ochotę na coś pysznego :)
Do wykonania tego dania potrzebujesz:
- 400g piersi z kurczaka
- olej rzepakowy do smażenia
- 2-3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- około 200 ml śmietanki 30 %
- opakowanie świeżego szpinaku
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz
W garnku zagotuj wodę, dodaj sól, makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka kroimy na drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek, wrzucamy kurczaka, dodajemy sól i pieprz, smażymy na złoty kolor, przekładamy do miseczki, na patelnie wrzucamy posiekany czosnek i szpinak. Kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość i będzie miękki dodajemy kurczaka, dodajemy śmietankę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy przez około 4-5 minut. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy do pozostałych składników, patelnię ściągamy z gazu i mieszamy z makaronem. Gotowe :)
Komentarze
Prześlij komentarz