Zawijane drożdżówki cynamonowe - cinnamon rolls
Z podanej porcji ciasta wychodzi około 15 do 20 sztuk:
- 600g mąki*
- 2 jajka
- 80g cukru
- łyżeczka soli
- 70g masła
- szklanka mąki
- 35g drożdży świeżych lub 1 opakowanie drożdży suchych
Nadzienie:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
* mąką może być pszenna uniwersalna, ale możesz też poeksperymentować, mieszając różne rodzaje mąk, ja użyłam mąki żytniej i pszennej w stosunku 1:2
Najpierw ciasto. W rondelku umieść masło i zalej mlekiem, podgrzej delikatnie tak aby masło rozpuściło się, dodaj cukier i drożdże, odstaw na 10 minut. Następnie przelej zawartość rondla do do dużej miski, dodaj mąkę, sól i jajka, wyrabiaj przez około 5 minut, przykryj miskę suchą ściereczką i odstaw na 40 minut.
Przepis możesz również wykonać w Thermomixie, najpierw umieść w naczyniu masło i mleko 4min/40stopni/obr.2,5, dodaj cukier i drożdże, wymieszaj 20sek/obr.3. odstaw na 10 minut, po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj przez 4 do 5 minut - interwał.
Do nadzienia potrzebujesz pół kostki miękkiego masła, dodaj cukier i cynamon, dokładnie wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta, na grubość 1-1,5cm. Posmaruj cynamonowym masłem i zwić w rulon. Pokrój na około 2 cm plastry u układaj na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Odstaw na 10 minut, w tym czasie nagrzej piekarnik, 180 stopni, termoobieg.
Bułeczki piecz 20 minut. Ostudź. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny, gotowym lukrem polej drożdżówki. Odrywaj i zajadaj! Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz