Zupa krem z dyni


Zupy krem- szybkie i pożywne, można je przyrządzić właściwie z każdego warzywa i zjeść z przeróżnymi dodatkami, z makaronem, kaszą, grzankami albo śmietaną. Wiosna to zdecydowanie nie jest sezon na naszą rodzimą dynię, dlatego użyłam dyni piżmowej, która ma cieńszą skórkę, bardziej żółty kolor i nieco inny aromat. Jest niskotłuszczowa, zawiera sporo witamin z grupy B i przeciwutleniaczy.

Do wykonania tego dania potrzebujemy:

500 g dyni piżmowej
500 ml bulionu
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
1 łodyga selera naciowego
szczyptę soli
łyżeczka kurkumy
łyżeczka mielonego imbiru

Do podania grzanki lub pestki

Połówkę dyni piżmowej pozbawiamy gniazda nasiennego, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oliwy, podsmażamy cebulę z czosnkiem przez około 3 minuty, po tym czasie dodajemy drobno pokrojony seler naciowy i przyprawy, podsmażamy kolejną minutę. Wrzucamy dynię, zalewamy bulionem, najlepiej gorącym, w ten sposób skrócimy czas gotowania. Dynię gotujemy do miękkości, około 20 minut. Wszystkie składniki blendujemy na gładki krem, w razie potrzeby dodajemy szczyptę soli. Taką zupę możemy śmiało podać dzieciom np. z grzankami. Dla dorosłych zupę koniecznie dopraw świeżo mielonym pieprzem, to doda potrawie wyrazistego smaku. Podawaj z uprażonymi nasionami dyni i posiekaną natką pietruszki. Aromat pietruszki doskonale pasuje do dyni piżmowej.


Komentarze

Popularne posty