Chilli con carne
Danie kuchni meksykańskiej, lub tex-mex czyli meksykańsko-amerykańskiej, bardzo pożywne, rozgrzewające z duża ilością warzyw. Jest to danie jednogarnkowe, potrzebujemy jeden duży rondel lub garnek z grubym dnem, deskę i nóż. Ja dodaję 2 składniki, które są bardzo nieoczywiste, ale świetnie podkręcają smak tego aromatycznego dania.
- 500g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe lub średnie papryki
- puszka kukurydzy około 200g
- puszka czerwonej fasoli
- puszka pomidorów krojonych lub 3 duże pomidory sparzone, obrane ze skóry i pokrojone
- pół papryczki chilli lub suszone płatki chilli (można pominąć i dodać do mieszanki przypraw łyżeczkę ostrej papryki mielonej)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- olej lub oliwa do smażenia
Osobno przygotuj mieszankę przypraw:
- 1 łyżeczka kuminu mielonego
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka soli
Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek i chilli drobno posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę mniej więcej 1x1cm. W dużym garnku rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj cebulę, podsmażaj 2 minuty, następnie dodaj czosnek i chilli, smaż kolejną minutę. Dodaj mięso, mieszając smaż kilka minut, dodaj przyprawy, wymieszaj. Po około 2 minutach dodaj paprykę, wymieszaj, następnie zalej wszystko pomidorami z puszki lub dodaj pokrojone świeże pomidory i koncentrat. Duś wszystko pod przykryciem, na średnim ogniu około 20-30 minut, mieszając aby nic się nie przypaliło, jeśli pomidory puściły bardzo dużo soku zdejmij pokrywkę aby nadmiar wody odparował. Po tym czasie dodaj odsączoną kukurydzę, wymieszaj, następnie odsączoną i przepłukaną fasolę. Duś kolejne 5-10 minut.
Chilli con carne podawaj z ryżem lub świeżym pieczywem, z łyżką kwaśnej śmietany. Posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz