Chlebek bananowy


Banana bread czyli chlebek bananowy, bardzo popularny słodki wypiek z USA. Jest to po prostu ciasto, słodkie, mięciutkie i o bananowym smaku, u mnie z dodatkiem wiórków kokosowych i płatków migdałowych. Składniki:

  • 3- 4 banany
  • 75g masła
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • płatki migdałowe do posypania
Masło rozpuść w rondelku, odstaw do ostudzenia. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. 3 duże lub 4 mniejsze banany ( im bardziej dojrzałe tym lepiej) rozdrobnij widelcem lub przy użyciu melaksera, dodaj masło, jajko i cukier, wymieszaj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, ponownie wymieszaj. Jeśli nie masz robota kuchennego wystarczy rózga. Kiedy ciasto będzie jednolite dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Keksówkę wysmaruj masłem i obsyp mąką, przelej do niej ciasto. Posyp płatkami migdałowymi. Piecz około 50 minut. 

Chlebek bananowy świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie lub przekąskę, jeśli chcesz żeby miał bardziej deserowy charakter polej go polewą czekoladową - pół tabliczki gorzkiej czekolady rozpuść z 3 łyżkami śmietanki lub mleka. 

Komentarze

Popularne posty