Ciasto rabarbarowe "ucierane"
Składniki:
- 250g mąki pszennej pełnoziarnistej (1 i 1/2 szklanki)
- 4 jajka
- 160 g cukru (3/4 szklanki)
- około 120 ml oleju (pół szklanki)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500-600g rabarbaru
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (termoobieg). W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszaj, odstaw. Rabarbar wyszoruj, osusz i pokrój na kawałki grubości około 1 cm. Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ucieraj mikserem przez minimum 5 minut, aż powstanie puszysta, jasna masa. Następnie, ciągle miksując, dolewaj cienkim strumieniem olej. Zmniejsz obroty i podając po łyżce mąki z proszkiem i sodą połącz wszystkie składniki ciasta. Tortownicę średnicy 24-25 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem. Ciasto przełóż do formy, na wierch rozłóż rabarbar. Piecz 40-45 minut, do suchego patyczka.
Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem i patrz jak znika!
Komentarze
Prześlij komentarz