Ciasto rabarbarowe "ucierane"


"Ucierane" bo najważniejsze w przepisie jest właśnie ucieranie- miksowanie bazy z jajek i cukru, dzięki czemu uzyskamy puszyste i delikatne ciasto. W mojej wersji tego przepisu użyłam mąki pełnoziarnistej, która zawiera błonnik i minerały takie jak magnez, żelazo, fosfor i cynk oraz witaminy z grupy B. Ma też niższy indeks glikemiczny niż klasyczna mąka pszenna. Jest świetnym zamiennikiem kiedy staramy się jeść zdrowiej, poza ma również mniej kalorii. Do tego rabarbar z ogródka mojego Taty, który jest niskokaloryczny i zawiera sporo błonnika i witaminy C. Możecie więc spokojnie zjeść dwa kawałki tego pysznego ciasta ;)

Składniki: 
  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej (1 i 1/2 szklanki)
  • 4 jajka 
  • 160 g cukru (3/4 szklanki)
  • około 120 ml oleju (pół szklanki)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500-600g rabarbaru
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (termoobieg). W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszaj, odstaw. Rabarbar wyszoruj, osusz i pokrój na kawałki grubości około 1 cm. Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ucieraj mikserem przez minimum 5 minut, aż powstanie puszysta, jasna masa. Następnie, ciągle miksując, dolewaj cienkim strumieniem olej. Zmniejsz obroty i podając po łyżce mąki z proszkiem i sodą połącz wszystkie składniki ciasta. Tortownicę średnicy 24-25 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem. Ciasto przełóż do formy, na wierch rozłóż rabarbar. Piecz 40-45 minut, do suchego patyczka. 

Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem i patrz jak znika!


Komentarze

Popularne posty