Curry z kurczakiem, ananasem i zielonym groszkiem
Curry jest daniem z kuchni tajskiej. Może być ostre, bardzo ostre lub łagodne w zależności jakiej pasty curry użyjecie. Do dyspozycji mamy żółta- najłagodniejszą, czerwoną- najbardziej popularną i zieloną- ostrą. Możecie użyć przyprawy curry w proszku, ale danie będzie zdecydowanie mniej aromatyczne, a pasty curry można dostać w większości dużych marketów na półkach z orientalną żywnością. Zawsze patrzcie na skład i wybierzcie tą bez konserwantów i chemicznych dodatków!
Ja zrobiłam zielone curry, dość ostre, ale dobrze też czasem zjeść coś pikantnego ;) składniki na dwie porcje:
Ja zrobiłam zielone curry, dość ostre, ale dobrze też czasem zjeść coś pikantnego ;) składniki na dwie porcje:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 mała puszka lub pół dużej zielonego groszku konserwowego
- ananas z puszki, 3-4 plasterki + 4 łyżki syropu
- zielona pasta curry, 2-3 łyżeczek
- sól
- olej do smażenia ( u mnie oliwa)
- pół puszki mleczka kokosowego
Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę, posól. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i smaż mięso kilka minut na dość dużym ogniu, często mieszając, aż się zarumieni. Plastry ananasa pokrój na małe kawałki i dodaj do mięsa, razem z około 4 łyżkami syropu (zalewy z puszki). Smaż 2-3 minuty, dodaj mleczko kokosowe i duś około 5-10 minut, aż sos się zredukuje. Groszek opłucz na sitku i dodaj do pozostałych składników, zagotuj i zdejmij z ognia.
Pamiętaj, zacznij od mniejszej ilości pasty i dodaj więcej jeśli potrawa nie będzie wystarczająco ostra.
Moje zielone curry podałam z ryżem jaśminowym ( gotuj w proporcji 1 miarka ryżu/ 2 miarki wody, na małym ogniu, pod przykryciem).
Komentarze
Prześlij komentarz