Spaghetti carbonara
Przepis dla wszystkich wielbicieli makaronów i nie tylko. Pyszne i sycące spaghetti z kremowym sosem, boczkiem i parmezanem. Przepis jest prosty i składa się z niewielu składników:
- makaron spaghetti 300g
- boczek wędzony 150g
- śmietanka 30% - mały kubeczek, około 200g
- 2 żółtka
- 4 łyżki startego parmezanu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- zielona cebulka
- 100 ml białego wina lub wody
- sól i pieprz
W garnku zagotuj wodę na makaron i ugotuj go według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie na rozgrzanej patelni podsmaż boczek aż się ładnie zrumieni, a tłuszcz roztopi się. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, boczek zdejmij za pomocą łyżki z patelni i odłóż na bok, a na tłuszcz który wytopił się boczku wrzuć cebulę i czosnek, smaż około 2-3 minuty. Po tym czasie zalej cebulę i czosnek winem lub wodą, duś około 4 minut aż płyn odparuje niemal w całości. Na patelnię wlej połowę śmietanki, zagotuj a następnie zmniejsz ogień. Do drugiej części dodaj żółtka, pieprz i sól ( soli niewiele, gdyż wędzony boczek jest za zwyczaj bardzo słony). Wymieszaj całość i wlej na patelnię, dodaj dwie łyżki startego parmezanu, mieszając poczekaj aż sos zgęstnieje. Dodaj ugotowany makaron (nie przelewaj go wodą!) i dokładnie wymieszaj. Posyp startym parmezanem i drobno pokrojoną zieloną cebulką.
Komentarze
Prześlij komentarz