Szybka zupa rybna


Zupa rybna kojarzy mi się z latem i morzem. Aromatyczna i sycąca, zazwyczaj jest bardzo pracochłonna, ale ja mam dla was alternatywna wersję, która przygotujecie w 30 minut. W smaku jest łagodna, dlatego sprawdzi się też dla dzieci, to może być sposób na wzbogacenie diety waszych maluchów o rybkę. Dla dorosłych zawsze warto dodać odrobinę świeżo mielonego pieprzu, lub sosu sojowego, aby zupka była nieco ostrzejsza i bardziej wyrazista.

Przygotuj:
  • 300g polędwicy z dorsza
  • 1 małą cebulę
  • 1 łodygę selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • ok 10 cm zielonej części pora
  • 1 małą marchewkę
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 duży pomidor malinowy, sparzony i obrany 
  • ziele angielskie, listek laurowy
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • łyżka masła



Rybę delikatnie oprósz solą i pieprzem, obsmaż ją z obu stron na 1/2 łyżki masła, najlepiej w garnku o grubym dnie lub rondlu i na średnim ogniu aby się nie przypaliła.W tym czasie cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę, por i seler w paseczki, marchewkę zetrzyj na grubych oczkach. Rybę przełóż do miseczki, dodaj do garnka resztę masła i kolejno cebulę, czosnek, por i seler, smaż około 2 minut, co chwilę mieszając, na koniec dodaj startą marchewkę. Zalej całość dwoma szklankami wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy oraz koncentrat pomidorowy. Zagotuj. W tym czasie pomidora pokrój w kostkę, dodaj do zupy, zmniejsz ogień i gotuj około 10 -15 minut. Dodaj rybę i gotuj kolejne 5-8 minut. Gotowe. W razie konieczności dopraw solą i/lub pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty