Szybka zupa rybna
Przygotuj:
- 300g polędwicy z dorsza
- 1 małą cebulę
- 1 łodygę selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- ok 10 cm zielonej części pora
- 1 małą marchewkę
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 duży pomidor malinowy, sparzony i obrany
- ziele angielskie, listek laurowy
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- łyżka masła
Rybę delikatnie oprósz solą i pieprzem, obsmaż ją z obu stron na 1/2 łyżki masła, najlepiej w garnku o grubym dnie lub rondlu i na średnim ogniu aby się nie przypaliła.W tym czasie cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę, por i seler w paseczki, marchewkę zetrzyj na grubych oczkach. Rybę przełóż do miseczki, dodaj do garnka resztę masła i kolejno cebulę, czosnek, por i seler, smaż około 2 minut, co chwilę mieszając, na koniec dodaj startą marchewkę. Zalej całość dwoma szklankami wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy oraz koncentrat pomidorowy. Zagotuj. W tym czasie pomidora pokrój w kostkę, dodaj do zupy, zmniejsz ogień i gotuj około 10 -15 minut. Dodaj rybę i gotuj kolejne 5-8 minut. Gotowe. W razie konieczności dopraw solą i/lub pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz