Tiramisu
- filiżankę mocnej kawy
- 40-50 ml amretto
- 500g mascarpone
- około 400g śmietanki 30%
- podłużne biszkopty (1-2 opakowania)
- 4 łyżki cukru pudru
- kakao do posypania
Zacznij od zaparzenia kawy. Potrzebujesz jednej filiżanki mocnej kawy, najlepiej parzonej lub z ekspresu, ewentualnie z dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej. Przelej ją do miseczki o płaskim dnie, tak aby wygodnie maczało się w niej biszkopty, dodaj pół szklanki przegotowanej wody i około 40-50 ml amaretto. Amaretto to włoski likier, o lekko gorzkawym smaku i aromacie migdałów, z których jest wytwarzany. To właśnie ten likier dodaje tiramisu oryginalnego aromatu. Całość Odstaw.
W dużej misce umieść śmietankę i lekko ubij aż nieco zgęstnieje, zmniejsz obroty i dodawaj po łyżce cukru pudru a następnie serka mascarpone aż składniki się wymieszają.
Przygotuj prostokątną formę metalową lub ceramiczną, około 20x30cm, może być mniejsza. Biszkopty maczaj z obu stron w kawie z amaretto ( wkładasz, obracasz, wyjmujesz, nie za długo bo deser się rozpłynie). Namoczone biszkopty układaj jeden obok drugiego na całej powierzchni formy, na wierzch rozprowadź połowę kremu, wygładź, kolejna warstwa biszkoptów i druga połowa kremu, wyrównaj. Całość posyp obficie gorzkim kakao, przy użyciu sitka o drobnych oczkach. Schłodź w lodówce minimum 3 godziny. Przy użyciu płaskiej łopatki nałóż porcję na talerz, posyp według uznania kakao lub cukrem pudrem, udekoruj malinami lub listkami mięty.
Komentarze
Prześlij komentarz