Zupa jarzynowa
Szybka zupa jarzynowa z kalafiorem, z dodatkiem śmietanki, rozgrzeje i nasyci większe i mniejsze brzuszki :) Składniki to:
- jedna mała cebula
- jedna łodyga selera naciowego
- 1 łyżka masła
- pół główki kalafiora
- 1 mniejsza lub pół dużej marchewki
- 3 ziemniaki
- 1/4 śmietanki 30 %
- 1 żółtko
- sól
- liść laurowy
- ziele angielskie
Kalafior podziel na małe różyczki, ziemniaki obierz i pokrój na małe kawałki, marchewkę w półtalarki. W garnku rozpuszczamy około łyżki masła, cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka, podsmażamy przez 2-3 minuty, na małym ogniu, tak aby masło się nie przypaliło, seler kroimy na małe kawałeczki, dorzucamy do cebuli, smażymy jeszcze około 1-3 minuty i zalewamy trzema szklankami wody. Dodaj 1 liść laurowy i trzy ziarenka ziela angielskiego, około łyżeczki soli Zagotuj, zmniejsz ogień, dodaj ziemniaki i marchewkę, gotuj przez 10 minut, po tym czasie dodaj kalafior i gotuj kolejne 7-10 minut aż kalafior będzie miękki. Śmietankę wymieszaj z żółtkiem, zdejmij zupę i z ognia i wlej do garnka, dokładnie zamieszaj. Zupę podawaj według uznania z natka pietruszki lub odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz