Duszone piersi z kaczki

Dzisiaj mam dla was prosty przepis na danie mięsne, które właściwie robi się samo! Duszone piersi z kaczki są smaczne, mają sporo białka jednak jest to danie dość tłuste, dlatego powinniśmy sięgać po nie raczej rzadko. Mięso kacze uchodzi za bardziej szlachetne od kurczaka oraz indyka, jest kruche, miękkie i nie potrzebuje wielu przypraw.





Do przyrządzenia tego dania potrzebujemy zaledwie trzech przypraw:
  1. soli 
  2. pieprzu
  3. majeranku
Piersi płuczemy i wycieramy do sucha, następnie skórę nacinamy tak aby nie rozciąć mięsa, ja nacinam w kratkę, następnie nacieramy majerankiem, solą i pieprzem. Ja moje trzy piersi kacze użyłam 1 czubatą łyżeczkę majeranku i po szczypcie soli i pieprzu na każdą pierś. Pozostaw mięso na około 30 minut. 

Najważniejsze to użyć patelni o nieprzywierającym dnie. Jeśli do waszej patelni często przywierają potrawy nasmarujcie ją odrobiną oleju rzepakowego. Na dobrze rozgrzaną patelnie kładziemy piersi skórą do dołu i smażymy około 5 minut, aż skórka ładnie zbrązowieje, obracamy i smażymy z drugiej strony około 3 minut. Teraz całość zalewamy 300 ml wody, dodaj liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i duś jeszcze 20-30 minut tak aby nadmiar wody odparował a sos zredukował się. W razie potrzeby zwiększ ogień (moc palnika ;)). I tyle, nie jest to danie szybkie, ale nie wymaga od nas dużo zaangażowania, a na pewno zrobi wrażenie na gościach na niedzielnym obiedzie. Polecam podanie piersi z kaczki z kluskami śląskimi z tego przepisu: http://kamillove.blogspot.com/2018/03/kluski-slaskie.html

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty